När det kommer till kraftfull och smart lågfrekvensprestanda i ett kompakt format finns det inget som slår den smarta, aktiva subwoofern 7350A.
7350A SAM™ Studio Subwoofer

Aktiva delningsfilter

Bass Management

SPL
104 dB

Frekvensomfång
22 Hz - 160 Hz (-6 dB)

Mått
H 410 x W 350 x D 319 mm, (vy i tum)

Rent och precist
7350A är utformad för att komplettera våra smarta monitorhögtalare 8320A och 8330A och levererar en ren och precis basåtergivning som ger utökat lågfrekvensdjup och ökat headroom i hela monitorsystemet tack vare flexibel bass-management. Detta ger en tydlig LF-prestanda med mycket låg distorsion, samtidigt som dina huvudhögtalare kan koncentrera sin energi på resten av frekvensspektrumet.

Sömlös integrering
7350A integreras med programvaran GLM, via vilken den kan konfigureras för stereo- eller multikanalformat. När den har konfigurerats analyserar GLM akustiken i ditt rum och anpassar frekvens, nivå, fördröjning och delningsfas – för perfekt integrering av subwoofer och monitorhögtalare. Det ger dig en fullt optimerad lyssningsupplevelse och mixar som överförs perfekt.
Genelec
7350A SAM™ Studio Subwoofer
1 x subwoofer 7350A
1 x strömkabel 1,8 m
1 x RJ45-kabel 5 m
1 x användarmanual
7350A SAM™ Studio Subwoofer
Awards
Tekniska Specifikationer

SPL
104 dB

Förstärkareffekt
150 W Bass (Class D)

Frekvensomfång
22 Hz - 160 Hz ("-6 dB")

Noggrannhet Frekvensomfång
± 3 dB (25 Hz - 150 Hz)

Storlek på högtalarelement
⌀ 205 mm Bass (vy i tum)

Mått
H 410 x W 350 x D 319 mm, (vy i tum)

Vikt
19 kg / 41.9 lb

Anslutningar
6 x XLR Analog Input
5 x XLR Analog Output
1 x XLR AES/EBU Input
1 x XLR AES/EBU Output
2 x RJ45 Control
7350A SAM™ Studio Subwoofer
Tekniska Specifikationer
Specifikationer för system
Frekvensomfång
25 Hz - 150 Hz (± 3 dB)
Low cutoff -6 dB
22 Hz
High cutoff -6 dB
160 Hz
SPL
Short term max SPL Maximum short term sine wave SPL output averaged from 30 to 85 Hz, measured in half space at 1 meter.
≥104 dB
Egenljud
Egenljud Self generated noise level in half space at 1 m on axis (A-weighted).
≤5 dB
Vikt
Vikt19 kg (41.9 lb)
Mått
Höjd
410 mm
Bredd
350 mm
Djup
319 mm

Kabinett
Typ av kabinett
Reflex port
Högtalarelement
Typ av element
Cone
Magnetically shielded driver.
Diameter
205 mm
Harmonisk distorsion
Avsnitt Förstärkare
Förstärkare
150 W Class D
Nätspänning
100, 120, 220 or 230VAC 50/60Hz according to region
Strömförbrukning
ISS Aktiverat
≤0.5 W
Inaktiv
≤8.5 W
Full effekt
150 W
Avsnitt Signalbehandling
Anslutningar
6 x Input 5 x Input Connectors XLR female, 10 kOhm balanced.
1 x LFE Input connector XLR female, 10 kOhm balanced.
5 x Output Output connectors XLR male.
Input Digital input connectors XLR female.
Output Digital output connectors XLR male.
2 x Control Two CAT5 (RJ45) GLM Network connectors for computer control using the Genelec Loudspeaker Manager (GLM) software.
För mer ingående teknisk information vänligen se produktens bruksanvisning
Nyckelteknologier

Aktiva delningsfilter

Bass Management

Intelligent Signal Sensing (ISS™)

Tekniken Laminar Spiral Enclosure (LSE™)

Optimerade förstärkare

Skyddskretsar

Smart Active Monitor-system (SAM™)
Aktiva delningsfilter vid låga signalnivåer.
Elektroniska delningsfilter gör det möjligt att dela upp ljudsignalen i separata frekvensband som kan dirigeras till enskilda slutsteg, vilka sedan kopplas till specifika givare som är optimerade för ett specifikt frekvensband.
Aktiva delningsfilter finns både i digitala och analoga varianter. Genelecs digitala aktiva delningsfilter har extra funktioner för signalbearbetning, såsom skydd av element, fördröjning och utjämning.
Genelecs analoga aktiva delningsfilter innehåller elektroniska komponenter som används vid låga signalnivåer som är lämpliga för ineffekten till slutstegen. Detta till skillnad från passiva delningsfilter som används vid höga signalnivåer från slutstegets uteffekt, vilket gör att de måste hantera höga strömstyrkor och i vissa fall även hög spänning.
I ett vanligt tvåvägssystem behöver de aktiva delningsfiltren två slutsteg – ett för baselementet och ett för diskantelementet.
Designen med aktiva delningsfilter har flera fördelar:
– Frekvensgången blir oberoende av eventuella dynamiska förändringar i elementets elektriska egenskaper eller nivå.
– Ökad flexibilitet och precision för att finjustera den utgående frekvensgången för de specifika elementen.
– Varje element har ett eget slutsteg och egen signalbearbetning. Detta isolerar varje element från de signaler som hanteras av övriga element, vilket minskar problemen med intermoduleringsdistorsion och förvrängning.
– Möjlighet att kompensera för känslighetsvariationer mellan elementen.
– Möjlighet att kompensera för avvikelser i frekvens- och fasåtergivning som är kopplade till elementets egenskaper inom det avsedda passbandet.
– Den platta frekvensgång som en högkvalitativ aktiv högtalare ger är resultatet av den kombinerande effekten av delningsfilterresponsen, slutstegsresponsen och elementresponsen i ett högtalarkabinett.
Genom att använda en aktiv teknik kan man justera frekvensgången och optimera hela högtalarsystemet i olika miljöer utan att behöva använda dyra externa equalizers. Slutresultatet är ett enklare, mer tillförlitligt, effektivt, konsekvent och precist aktivt högtalarsystem.
Bass Management hanterar lågfrekvenserna i multikanalsformat.
Principen för Bass Management är att basen från huvudkanalerna och lågfrekvenskanalen (Low Frequency Effect – LFE) endast riktas och återges av högtalare med kapacitet att hantera dem, oavsett om de är huvudhögtalare eller en eller flera subwoofers.
Vid stereoåtergivning måste signaler från 20 Hz till 20 kHz spelas upp. Stora flervägssystem kan ge en jämn återgivning av en så pass stor bandbredd. Med multikanalsljud måste både professionella system och system för hemmabruk kunna återge ljud mellan 20 Hz och 20 kHz för varje kanal. För att uppnå detta måste huvudhögtalare, subwoofers och delningskretsar samspela.
Ett Bass Management system använder antingen analoga elektriska kretsar eller mjukvarubaserad filtrering som filtrerar lågfrekvenser från huvudkanalerna och förmedlar informationen till en eller flera subwooferströmmar.
Den dedikerade LFE-kanalen kan också styras via subwoofern och adderas till lågfrekvenserna från de andra huvudkanalerna. Bass Management grundläggande och huvudsakliga syfte är därmed att säkerställa att hela bandbredden från alla kanaler kan återges.
Fördelar med Bass Management:
– Subwoofern utökar systemets frekvensgång ner till de lägsta gränserna av spektrumet för hörbart ljud.
– Högtalaren kan ge en högre maximal ljudnivå när den inte återger lågfrekvenser.
– Optimerad lågfrekvensåtergivning med hjälp av korrekt placering av subwoofern. Även monitorhögtalarna kan placeras mer fritt.
– Subwooferns uteffekt är justerad med avseende till nivå och fas med monitorhögtalare som levererar rak och precis återgivning ner till 19 Hz och över delningsfrekvensen.
– LFE-kanalens uteffekt (0 eller +10 dB avseende huvudkanalerna) kan väljas för precis återgivning beroende på typ av källa.
– Möjligheten att förbikoppla subwoofern gör det möjligt att utvärdera dess ljudpåverkan.
Intelligent Signal Sensing (ISS™) minskar strömförbrukningen i standby-läge.
Intelligent Signal Sensing lanserades 2013 och uppfyller både EU:s ErP-direktiv och Genelecs egna hållbarhetsåtaganden.
ISS™-kretsen övervakar högtalarens signalingång och fastställer om den används eller inte. Om ISS-kretsen inte känner av någon ljudsignal under en viss tid försätter den automatiskt högtalaren i strömsparläge så att den drar mindre än 0,5 W. När en ingångssignal upptäcks aktiveras högtalaren direkt. Högtalaren kommer att börja spara ström direkt när arbetet pausas.
En ”ISS Disable”-brytare finns på baksidan av alla högtalare, bredvid rumskorrigeringsreglagen. När högtalarens huvudströmbrytare står på ”ON” aktiveras ISS™-funktionen (strömsparläge) automatiskt.
Om du inte vill använda ISS™-funktionen kan du stänga av den genom att sätta ”ISS Disable”-brytaren på den bakre panelen på ”ON”. I det här läget stängs högtalaren av och slås på endast med hjälp av huvudströmbrytaren.
Observera att man alltid kan stänga av högtalaren helt med huvudströmbrytaren.
Den otroligt effektiva tekniken Laminar Spiral Enclosure (LSE™) ger korrekt återgivning av lågfrekvenser.
Kraven på subwoofers har ökat betydligt de senaste åren, vilket har lett till att traditionella designkoncept inte längre är effektiva. För Genelec innebär detta att vi måste ta djärva initiativ för att uppnå absolut högsta prestanda.
Efter många års forskning och expertis insåg Genelecs ljudtekniker att det fanns nya utmaningar att ta tag i under 2000-talet. Den unika, böjda formen på kabinettet till aktiva subwoofers i LSE™-serien är det revolutionerande, patenterade resultatet av vårt hårda arbete.
Alla subwoofers i LSE™-serien från Genelec har det innovativa basreflexkabinettet Laminar Spiral Enclosure™ (LSE™). Konstruktionen ger ett utomordentligt laminärt flöde med minimalt turbulensljud och optimal placering av ett långt reflexrör i ett litet utrymme.
Principerna från LSE-tekniken används även i utformningen av reflexporten i våra aluminiumkabinett.
Den spiralformade designen ger en otroligt stabil kabinettexteriör samtidigt som den formar subwooferns reflexport. Tack vare den integrerade designen kan luften både in och ut genom kabinettet genom den spiralformade porten flöda helt fritt. Detta ger ett utomordentligt precist och följsamt lågfrekvenssystem med uppmätt nivå av andra och tredje ordningens harmonisk distorsion som vanligtvis är bättre än 30 dB under grundtonen.
I kombination med Genelecs aktiva elektroniska komponenter för bass-management för stereo- eller multikanalsljud ger våra subwoofers i LSE™-serien lågfrekvenslyssning som inte kan fås någon annanstans. Resultatet är en produktserie med överlägsen teknisk prestanda: Genelecs LSE-serie med subwoofers är unik, komplett och ger konsekvent prestanda som inte liknar några andra produkter på marknaden.
Varje givare drivs av en egen optimerad förstärkare.
Elektroniska delningsfilter gör det möjligt att dela upp ljudsignalen i separata frekvensband som kan dirigeras till enskilda slutsteg, vilka sedan kopplas till specifika givare som är optimerade för ett specifikt frekvensband.
I ett vanligt tvåvägssystem behöver det aktiva delningsfiltret två slutsteg – ett för baselementet och ett för diskantelementet. Slutstegen är direkt kopplade till den aktiva högtalarens element, vilket gör att slutstegens belastning blir mycket enklare och välkänd. Varje elementspecifikt slutsteg har endast en begränsad frekvens att förstärka (slutsteget är placerat efter det aktiva delningsfiltret), vilket bidrar till att göra designen enkel.
Den aktiva designprincipen har flera fördelar:
– Slutstegen är direkt kopplade till högtalarens element, vilket maximerar kontrollen som utövas av slutstegens dämpning på elementets talspole. Detta reducerar i sin tur följderna av dynamiska förändringar i elementets elektriska egenskaper. Detta kan förbättra systemets transienta svar.
– Minskning av den uteffekt som krävs från slutsteget. Tack vare att ingen energi går förlorad i komponenterna till det passiva delningsfiltret minskas den uteffekt som krävs från slutsteget betydligt (med upp till 50 % i vissa fall), utan någon minskning av den akustiska uteffekten i högtalarsystemet. Detta kan bidra till att sänka kostnader och öka både ljudkvaliteten och systemets tillförlitlighet.
– Ingen förlust mellan förstärkaren och elementenheterna, vilket leder till maximal akustisk effektivitet.
– Den aktiva tekniken kan uppnå överlägsen ljudprestanda vs. storlek vs. lägre frekvensgräns.
– Alla högtalare levereras som ett fabrikskonfigurerat system (förstärkare, delningsfilterkomponenter, kabinett och elementsystem).
Sofistikerade skyddskretsar för drivenheter för säker användning.
När du arbetar med avancerad ljudproduktion är det otroligt viktigt att dina monitorsystem alltid är tillförlitliga och fungerar som de ska. Det främsta skälet till Genelecs framgångar inom sändningstillämpningar är våra produkters tillförlitlighet, och en viktig faktor bakom detta är de interna skyddskretsarna som finns i alla våra produkter – ända sedan 1978.
Skyddskretsarna förebygger fel på elementet genom att analysera signalnivåerna. Vid plötsliga toppar eller för höga nivåer under en längre tid minskas signalnivån automatiskt. Den här funktionen påverkar givetvis inte ljudkvaliteten på något sätt när högtalaren används inom ramen för dess specifikationer. Den hindrar endast avvikande ingångssignaler från att orsaka skada på högtalaren.
Skyddskretsarnas funktioner och fördelar:
– Minskar uteffektnivån vid behov (t.ex. när temperaturen vid elementets talspole uppnår ett gränsvärde), vilket förbättrar systemets tillförlitlighet betydligt
– Lämpliga skyddskretsar i alla högtalare och subwoofers gör det möjligt att maximera systemets utgående ljudnivå.
Uppkopplade Smart Active Monitor-system (SAM™) har funktioner för automatisk kalibrering till omgivningen.
Under det senaste decenniet har mängden globalt mediainnehåll ökat enormt, vilket har lett till stora förändringar i hur uppkopplade företag hanterar den ökade arbetsbördan. En ökad mängd ljudproduktioner görs nu i mindre och mer begränsade arbetsutrymmen. Detta ökar de akustiska problemen och minskar lyssningstillförlitligheten. Samtidigt måste professionella ljudtekniker kunna räkna med ett tillförlitligt och tydligt monitorhögtalarsystem som återger ljudet neutralt och utan distorsion.
Genelecs avancerade SAM-system är baserade på de stabila elektroakustiska grunderna i serierna 1200, 8000 och 7000 och utgör dagens mest avancerade och anpassningsbara monitorlösningar. De är oumbärliga för professionella ljudtekniker tack vare att de automatiskt kan anpassa sig till den akustiska miljön och kompensera för nivåer, fördröjningar och avvikelser i rummet. SAM-system kan styras via Genelecs patenterade, uppkopplade programvara Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) som hjälper dig att bygga upp ett flexibelt och tillförlitligt monitorsystem.
Programvaran GLM 3 är ett otroligt intuitivt och kraftfullt styrsystem som hanterar anslutningen till alla SAM-studiomonitorer och -subwoofers i nätverket – upp till 30 stycken. GLM 3 har funktioner för justering av nivåer och avståndsfördröjning samt flexibel rumskorrigeringsutjämning med det robusta och toppmoderna AutoCal™-systemet för automatisk kalibrering. Alla parametrar och inställningar sparas i systemets inställningsfiler eller i varje enskild monitorhögtalare eller subwoofer om GLM-nätverket måste kopplas från.
Dessutom kan SAM-systemets samtliga akustiska egenskaper optimeras för olika tillämpningar eller kundbehov. Även om högtalarna eller projekten måste flyttas mellan olika rum kan du lita på att SAM-tekniken ger bästa möjliga konsekvens vid lyssning, med en neutral ljudbild med låg distorsion.
Genelecs SAM-system erbjuder ett heltäckande, lösningsfokuserat och uppkopplat produktsortiment med stöd för analoga och digitala signaler i mer eller mindre alla arbetsmiljöer.
Referenser
Akukon is the number one expert in acoustics, noise abatement and audio-visual design services in Finland and the Baltics. Their aim is to create better living conditions by protecting people from environmental noise and promoting the safety and operability of facilities, as well as their visual appearance. In late 2021 the company opened a pioneering new facility – the Akukon DemoLab – which is a tool for modelling and listening to acoustics and noise in spaces prior to their construction. The room is equipped throughout with Genelec 4430 Smart IP loudspeakers supplemented by a pair of 7350 Smart Active subwoofers.
“Acoustic design is an essential part of modern construction and environmental projects,” says Akukon acoustician and project manager Perttu Laukkanen. “Akukon’s DemoLab takes acoustic design to the next level.” Laukkanen explains that the DemoLab was designed to enable auralisation, a technique by which a virtual sound environment can be reproduced with multiple loudspeakers to provide a realistic impression of the acoustics or noise environment of a space.
“For example, DemoLab allows us to compare the effects of different levels of sound insulation between rooms, understand the effect of room acoustical design in a certain space, or set a design target for, say, train noise ingress for residential or office buildings,” he says. “Trying to explain these differences using numeric values of decibels and hertz is extremely difficult. However, when customers can actually hear the difference for themselves, it suddenly becomes real rather than abstract and allows them to make informed decisions on cost vs. acoustic quality.”
Akukon selected Genelec Smart IP loudspeakers as the optimum audio solution for their new facility. Akukon acoustician Javier Gómez Bolaños explains why: “To achieve a realistic reproduction of the simulated sound field, auralisation requires loudspeakers that provide absolute neutrality and no colouration of the sound. Moreover, we were interested in a loudspeaker setup that can grow and be easily manageable, in addition to minimal installation efforts. For this reason, we were looking for audio-over-IP loudspeakers.
“The 4430 Smart IP loudspeakers offered us an ideal solution,” he continues. “They provide the high quality and fidelity inherent in Genelec’s studio monitors; they can be configured easily using the Smart IP Manager software; and thanks to the PoE+ capability, more loudspeakers can easily be installed simply by running extra CAT cables. Their active design means that there are no external amplifiers (or amplifier cables) to worry about, so installation is exceptionally straightforward.”
The Akukon DemoLab setup consists of nine 4430s in the horizontal plane, five additional 4430s as overhead loudspeakers and two 7350 subwoofers for low frequency extension. All loudspeakers were calibrated using the Smart IP Manager software to provide a flat frequency response in the listening area.
“We are extremely pleased with the results,” notes Perttu Laukkanen. “We have created a room that is particularly quiet and neutral in terms of room acoustics and enables accurate listening and comparison of various acoustic phenomena. The sound environments created in DemoLab can be calibrated to match almost exactly the actual sound conditions using the most advanced calculation methods to reproduce acoustics and surround sound. Thanks to the powerful subwoofers, we can even model and experience the effects of low frequency vibration in a space.
“Hearing acoustics offers priceless added value in solving complex issues,” says Laukkanen in conclusion. “DemoLab is a truly unique facility – in which Genelec has played a key role – that adds a new dimension to understanding acoustics.”
Can you tell us a little about how you ended up in audio?
The reason I got into engineering is because of my mom. She found out about Full Sail University in the April of 2008 and told me I should go there because I'll love it. I'd never heard of audio engineering until she told me about it, and she didn’t give me a choice if I wanted to go or not, so a month later I was a student there! These days, I mix mainly pop, hip hop and R&B songs at my studio, and I work on a lot of short films.
What kind of studio space do you have and what's the history of the place?
My studio is in the city of Columbia, in a cabin connected to another building where bleacher seating for stadiums is manufactured. The company owned that building for 20 years before they made this cabin for the owner's son. The studio room's size is 15x23x16 ft, 16 in the middle of the room.
What are the key items of equipment in your studio?
My Apogee Symphony MK II interface, Avid Dock, Pro Tools, and Genelec Loudspeaker Manager (GLM).
How did you become interested in immersive audio and start to equip your studio for it?
I first became interested early last year after a random studio tour popped up on YouTube showing a recently finished room - I was considering going 7.1 for films at the time. That studio tour video blew my mind, and when I saw that the music business was moving into immersive audio, I decided to get into it myself. I made a few calls to get some information, but generally people didn't seem to know much about it. I knew the number of speakers I wanted and where they'd be going, so I reached out to Genelec on Instagram, and the next thing I know, I’m on the phone with Paul Stewart (great guy, love him). Paul took me through everything step by step over about a week, and ensured I had everything working. Thanks, Paul.
How does it feel to mix in immersive, are there any new challenges?
When I first started mixing in immersive, it felt weird. I could spread everything out as I didn’t have to make room in the mix anymore. The challenge is that you think you should do something because of the increased possibilities, and that can blind you from doing what the song needs versus what you might want to do for it.
What Genelecs are you using and why did you choose them?
My left and right monitors are 8341s, the center monitor is 8331, LFE is 7350, and the rest are 8330s. When I chose to go immersive, I looked at three big brands including Genelec and since I knew that a lot of film mixers use Genelec, I figured it had to be for a good reason. In my opinion, that reason is GLM. Personally, I don’t have the perfect room, so GLM tightens up my low end nicely, and the delay and level adjustments make a big difference.
What are you working on right now and how's business so far with your new setup?
I’m working on two albums right now, one that's pop and the other R&B. I only finished my room last week, so I'm yet to see how things will turn out for me business-wise in immersive audio. I do believe however, that it was an excellent decision to make the jump. I think immersive audio is here to stay, and in 3 to 5 years it will be the main playback format for music. Of course, stereo will still be relevant.
To find out more about Orpheus Sounds, click here
Do you want to be featured in our ‘Immersive Talk’ series? If so, just post some pictures of your setup on Instagram using the #GenelecImmersive hashtag. We’ll be keeping a look out for the most interesting setups, so who knows? We may be in touch with you!
The multi-room project - which includes both immersive and 5.1 surround studios as well as a host of video edit suites - was handled by SES-Audio, and all 15 rooms feature Genelec Smart Active Monitoring.
Studio 1 - which has been awarded Dolby Atmos HE certification – features a 7.1.4 system based entirely on the 8341 coaxial monitors from The Ones series. Eleven 8341s handle the LCR, surround and height positions, complemented by a 7380 subwoofer.
Studio 2 is also a 7.1.4 immersive room, again with 8341s in all positions supported by two 7360 subwoofers, and has complete compatibility with Studio 1 for maximum flexibility in optimising workflows.
Studio 3 is a 5.1 space powered by five 8320 nearfield two-way monitors and a 7350 subwoofer, while a separate Quality Control room has been equipped with eleven 8330 two-way nearfield models and a 7360 subwoofer. This room is designed to guarantee sound quality throughout the post-production chain, to meet the highest standards required by cinema and OTT platforms, and is capable of playing back content in all formats.
Finally, there are a total of 11 video editing rooms, each one equipped with 8330 monitors.
Charly Schmukler, head of Drago's Sound Post Production department, comments that “The Dolby Atmos certification allows us to adapt to the latest trends in the audiovisual industry with the certainty that we are working in an environment that meets the highest quality. This in turn guarantees a perfect transcription of our work to the domestic environment.”
The Finnish Music Hall of Fame is Helsinki’s most recent and innovative cultural landmark. Located in the newly redeveloped Pasila district of the Finnish capital, already noted for its vibrant street art, the museum is attracting visitors in droves thanks to the unique concepts that have been deployed to depict the history of Finnish music.
Genelec was approached from the outset to be a part of this exciting project, the design and installation of which was awarded to renowned Nordic AV integration specialists, Bright.
“Genelec is the world leading company in professional audio monitoring,” says Music Hall of Fame board member, Olli Ilmolahti. “We knew that Genelec has been researching and developing products over many decades and already has much experience in this field.
"We wanted to have the best of the best, so Genelec was the perfect choice."
As the Finnish Music Hall of Fame, we were not ready to make any compromises concerning the listening environment and sound quality. We wanted to have the best of the best, so Genelec was the perfect choice to be a part of the story of Finnish music throughout history.”
The new music museum offers a multisensory experience for all music lovers covering genres from three centuries - from symphonies to Finnish rap music to folk and heavy rock plus everything in between - made possible by utilising the newest technologies available. The aim was to provide an interactive museum experience at a whole new level, offering visitors the chance to experience full musical immersion and a dive into the textures of music. Virtual technology enables visitors to embark on spectacular musical journeys whilst modern sound technology permits them to explore the roles that various instruments and voices play in a symphony orchestra, a mixed choir and a military band. Visitors can make their voice heard by performing on Finland’s finest stages, from the Helsinki Music Centre to Olavinlinna Castle on a virtual karaoke tour, and much more besides.
Genelec’s new Smart IP platform was an absolutely key element in making all of this a reality. Genelec worked with Bright and various content creators to establish the optimum audio design for each space and each exhibit. Bright deployed 124 of Genelec’s new 4430A two-way, active installation loudspeakers throughout the museum - the first model to incorporate Genelec’s ground-breaking Smart IP technology. The Smart IP platform enables IP networking via both Dante and AES67, and derives power via both PoE and PoE+ Power-over-Ethernet formats. As well as receiving both power and audio-over-IP, the 4430’s rear panel CAT connector also allows access to Genelec’s Smart IP Manager – a sophisticated downloadable software tool running on Windows 10 that allows installers to configure an almost unlimited number of rooms, zones, speakers and audio channels, and includes device discovery, versatile room equalisation, system organisation and status monitoring. External control via third-party hardware, software or house automation is also possible.
“We were responsible for designing a digital experience system with the possibility to change exhibitions efficiently when required,” says Bright’s Head of Installation, Santtu Sipilä, who worked closely with Genelec throughout the design and installation process. “As this was the Finnish Music Hall of Fame, some extra attention was needed regarding the sound quality. We investigated several other music museums to ensure that our solution would deliver the best sound quality of them all.
The decision to use Genelec was clearly a determining factor in achieving that goal, and the possibility of using the new networked loudspeakers made it even easier. The Smart IP technology enables us to drive each loudspeaker independently, and that opens up a wealth of opportunities for immersive sound experiences.”
In order to ensure the best possible audio experience, particular attention was paid to the acoustics of the museum during the design stage: “Even the best loudspeakers are no good if the acoustics don’t work!” says Santtu with a smile. “We also had to pay careful attention to the network to be able to run perfectly synchronised sound and video at the same time. Again, the Smart IP platform played an important part in making this work successfully.”
The Board members are thrilled with the results, and customer feedback confirms the success of the project. “The Finnish Music Hall of Fame is full of technology - virtual reality and digital technology are used to convey music, video, audio, sound effects and live music. I strongly believe that the sound world and acoustics form the most important and memorable experience at the Music Museum from the customer’s point of view,” says Olli Ilmolahti. “Genelec´s new Smart IP technology was a perfect choice for us, offering a complete solution with the highest quality and flexibility which means savings in working time, maintenance and investment costs. We achieved everything we wanted and more, and the immersive sound world and listening environment in certain areas of the Fame Music Museum - as well as the neutral, transparent sound throughout - is something to be experienced. Customer feedback has been nothing but positive.”
Mikko Vanni, chairman of the board for the museum, agrees wholeheartedly. “We wanted to use the most advanced technology available, and all the technological solutions devised by Genelec and Bright have been successful. We have been able to leverage this by informing the media and our main target groups that we have a very advanced Genelec solution (including an immersive voice system) combined with other sophisticated technology, which has given added value to the content credibility of the museum. We think that the Genelec system is amazing - the vocal reproduction throughout the venue is truly special. We set out to achieve a level above what is already out there, and we’ve done it. We’re delighted with the results.”
Elite Park Avenue hotel is one of Gothenburg’s premier establishments, and also hosts the prestigious ‘At PARK’ restaurant, run by Michelinstarred chef, Stefan Karlsson. Specialist Uppsala-based AV, lighting and multimedia systems integrator, Kreativ Teknik, was commissioned to develop a complete solution including audio and lighting automation for the restaurant and bar, and they had no hesitation in identifying Genelec installation loudspeakers as the ideal solution to At PARK’s requirements.
"We required a high quality system with both detail and headroom that was also aesthetically pleasing."
Kreativ Teknik’s Daniel Landmark explains why Genelec was such a good choice: “Our first priority was sound quality,” he says. “We needed to achieve smooth, even coverage and a balanced soundscape at low volumes that is pleasant to listen to without being aggressive or intrusive. However, the system is running almost 24 hours a day and, during the weekend, also needs to be able to run comfortably at high SPLs for several hours when the DJ is in residence. We required a high quality system with both detail and headroom that was also aesthetically pleasing: so Genelec’s 4000 Series installation speakers fitted the bill perfectly.”
Landmark specified a total of thirty 4030C loudspeakers in order to achieve full coverage of the space. “It wasn’t as straightforward as you might think, actually, but fortunately Genelec has solutions for most things!” he notes with a smile. “The first issue was how to physically mount the speakers, as many of the walls in the dining area are covered with murals from Peter Apelgren, a well-known Swedish artist and comedian. However, Genelec has a vast range of mounting options compatible with the 4000 Series, so it was possible to find a good compromise.”
"The 7350As are perfect when space is limited, yet they deliver absolutely premium performance."
The second issue was how to reinforce the low end in the bar area for the DJ sessions. The 4030Cs were still ideal for the mid & high frequency ranges, but Kreativ Teknik had to be able to extend the low end. “There was simply nowhere we could reasonably install a free-standing subwoofer without it looking out of place, so instead we installed a pair of Genelec 5041A active in-wall subwoofers which are totally discreet and do the job perfectly,” recalls Landmark. “We faced the same problem in the dining area as well, but we got around that by installing a pair of Genelec 7350A smart subwoofers hidden in the base of a couple of sofas! The 7350As are perfect when space is limited, yet they deliver absolutely premium performance. Furthermore, by using them we could benefit from Genelec’s GLM software to handle any crossover or room calibration issues, so it was an excellent solution.”
Landmark confirms that the Genelec solution provided by Kreativ Teknik ticked a large number of boxes for the client. “Firstly, thanks to Genelec’s wide range of loudspeakers and accessories, as integrators we are confident that we can rise to just about any challenge – as we proved with At PARK. We also appreciate that they are active speakers, which makes installation even more straightforward. Secondly, there was a clear directive to work with manufacturers who offer sustainable solutions that will deliver reliable performance for many, many years. Finally, of course – and this is what makes Genelec such a great choice for these sorts of applications – is just the purity of the sound. It will never sound messy or woolly, even when played at relatively high levels. What’s more, we don’t have to spend hours EQing the system or tweaking audio settings because we know that Genelec will perform amazingly straight out of the box. The client is delighted and so are we.”
THE KIT
30 x 4030C
2 x 7350A
2 x 5041A
How GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager) Software Works
Demonstrating the SAM™ Systems with 8320A, 8330A, 7350A and GLM™ 2.0 Software
How GLM™ (Genelec Loudspeaker Manager) Software Works
Frustrated that your material doesn’t sound so great on other systems? In this video we show you how to calibrate the Genelec SAM™ monitors with the Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) Software to get the most out of your room and ensuring that your mixes translate perfectly.
"The latest monitors in Genelec’s 8 series come in new APM packs, with room analysis and correction tools. We put them to the test."
-Bob Thomas, the author of the review article
{"fi-FI":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","ru-RU":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","de-DE":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","en-US":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.","sv-SE":"Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas."}
Hitta Din Återförsäljare
Ange din stad för att hitta din närmaste Genelec-återförsäljare

Dokumentation
Dokument
Operating Manual 7350A Brochure 7350A SAM™ Series Full Line Catalogue Bass Management User Guide Daisy-Chained Subwoofers and LFE Channel Management Immersive Solutions BrochureProdukttester
Sound on Sound Magazine: Genelec 8320A & 8330A APM Active Monitors & Room Calibration Kit, May 2015 (UK)FAQ
The Classic 8000 Series monitors have an analogue input. The 7200 Series SAM subwoofers have AES/EBU digital outputs only. However, other 7300 Series SAM subwoofers have analogue inputs and outputs and can be used also with analogue monitors.
Which SAM™ Products You Are Going to Mix With the Classic 8000 Series?
Mixing 8000 Series and SAM™ monitors is not recommended
We do not recommend mixing Classic 8000 Series monitors with SAM™ Monitors.
If the analogue input sensitivity of 8000 Series and SAM™ Series monitors are the same, Genelec SAM™ Monitors exhibit a slightly larger latency (< 5 ms) than 8000 Series monitors. Therefore Classic 8000 Series and SAM™ Series monitors should not be mixed in a stereo pair or multichannel setup.
It is alright to mix Classic 8000 Series with SAM™ Subwoofers
However, it is okay to mix the Classic 8000 Series monitors with SAM™ Subwoofers. Any Classic 8000 Series monitors can be used with SAM™ Subwoofers, in any stereo or multichannel setup.
Setting the room response calibration controls
Genelec monitors are calibrated flat in anechoic free field conditions. When the monitor is placed in a room close to walls or other boundaries, the low frequency output of the monitor increases. To achieve a flat low frequency response an adjustment of typically -4 dB on the bass tilt control is used. Genelec also provides a bass roll-off control to compensate for any remaining excessive LF energy around the low cut-off frequency.
Genelec GLM AutoCal can implement a more precise compensation after measuring the acoustic effects produced by the monitor’s installation location.
Differences in room reverberation time and listening distance can lead to changes being required in the treble region so treble tilt is fitted to most of the models in the Genelec range.
In three-way monitors and large main systems there are additional driver controls for the bass level, mid level and treble level which enable very fine adjustment of the frequency response so that the monitors can be placed in many different listening environments, whilst still achieving a consistent and neutral sound reproduction.
The best way to set the room response controls of a Genelec monitor is by taking an acoustical measurement at the listening location, using a measurement system for those products that offer local controls (DIP switches) on the monitor or subwoofer, or by using GLM AutoCal for the SAM™ (Smart Active Monitoring) products.
"The latest monitors in Genelec’s 8 series come in new APM packs, with room analysis and correction tools. We put them to the test."
-Bob Thomas, the author of the review article
Sound on Sound Magazine's review of 8320 and 8330 studio monitors. The review was published in May 2015, and it is written by Bob Thomas.
hello
Got Questions?
Search our support portal for articles on frequently asked questions:
You can also submit an enquiry to our customer support team here.