Ekonomichef Ritva Leinonen

Ritva Leinonen utbildade sig till revisor och började arbeta med teknikföretag genom gemensamma bekanta. 1975 fick hon veta att ett teknikföretag vid namn KLT-Elektroniikka letade efter en ekonomichef. Det var så hennes samarbete med Ilpo Martikainen och Topi Partanen började.

När Genelec bildades ville Ritva Leinonen vara en av grundarna. Hon hade inte föreställt sig att ha någon extraordinär karriär, men det nya företaget kändes som ett kall. Leinonen arbetade som ekonomichef på Genelec fram till 2006.

”Vi kände direkt att framtiden var ljus för den här verksamheten. Jag engagerade mig djupt i företaget. Vi trodde på framtiden och stämningen var hög”, säger Ritva.

Ritva var inte bekant med den lilla staden Idensalmi i landskapet Norra Savolax i Finland, men det var enklare att anpassa sig när arbetsplatsen, ett företag hon bidragit till att grunda, var så inspirerande.

”Stämningen var god och full av kreativitet och vi hade mycket roligt. Jag tror att en krogrunda hade känts tråkig i jämförelse!” minns hon. ”Det är inte så att vi skrattade hela tiden, men atmosfären var spännande och inspirerande. Det fanns utmaningar i form av nybörjarmisstag och ibland var arbetet väldigt krävande. Men mina kollegor skyndade alltid till jobbet och vi var alla engagerade i det. Ibland var det svårt för allas respektive. Topi Partanens fru Hillevi fick komma och hämta hem honom från jobbet ibland.”

”Vi kämpade och levde på plus minus noll i början. Vi kunde inte betala ut löner regelbundet. Vi levde på en order åt gången och använde bankväxlar. Efter att exportvarorna skickats och fakturan utfärdats tog vi fakturan till banken. De utfärdade en växel för export och Genelec fick pengarna. När det blev dags för oss att betala tillbaka hade kunden vanligtvis redan betalat fakturan till oss. Det var ett bra system, speciellt om kunderna betalade i tid”, förklarar hon.

Ritva Leinonen beskriver Topi Partanen som en kreativ men väldigt lugn, effektiv och produktiv person. Ilpo Martikainen var den filosofiska ledaren i företaget. ”Det var Ilpo som formulerade Genelecs värderingar: ärlighet, övertygelse, entusiasm – inte pengar. Från banken får man pengar, men din övertygelse måste finnas inom dig. Vi måste alltid fatta beslut med flera år i framtiden i åtanke, sådana som är bra för företaget på lång sikt.”

”Ibland känns det som att människor väljer en karriär där de måste ta itu med sina svaga punkter. Ilpo brukade inte småprata, han var tystlåten men ändå var det han som skulle erövra världen. Topi småpratade ännu mindre. Han gillade att arbeta ensam och inte svara på dumma frågor... Och jag – jag var för generös med att ge kredit och dålig på att inkassera”, säger Ritva.

”Men Ilpo var en väldigt varm person och stod våra distributörer och andra viktiga intressenter nära. Han skapade förtroliga relationer som låg någonstans mitt emellan vänskap och affärsrelation, men lite närmare vänskap. Som verkställande direktör hade han ett stort ansvar när det kom till prissättning, kundrelationer och marknadsföring”

”I början lades den största delen av omsättningen på forskning och utveckling. De första 14 åren av företaget var knappt hållbara. EBIT-resultaten var inte så bra och vi gick till och med back vissa år. På 80-talet jobbade vi ibland bara fyra dagar i veckan. Men runt 1992 blev lönsamheten och den ekonomiska situationen bättre. Och sedan dess har det varit bra.”