Hemmaljudsentreprenören Tomi Hassinen

”De senaste åren har mängden musik ökat otroligt mycket, men hur är det med lyssningskvaliteten? Det är väldigt enkelt att ladda ner musik, men har ljudkvaliteten fått sig en törn? Musik har aldrig producerats på en så avancerad teknisk nivå som i dag. Men när det kommer till lyssning använder människor ofta massproducerade hörlurar av dålig kvalitet.”

Produktionskedjan för musik kan hålla otroligt hög kvalitet, men slutresultatet spelas upp med bristfällig utrustning. Det är synd.”

Tomi Hassinen har inga problem med att säga vad han tycker på sin arbetsplats, Genelec-huset i Helsingfors. Det är en vackert renoverad gammal villa. Det hemtrevliga och stämningsfulla huset ligger i stadsdelen Arabiastranden, där bland annat även Pop & Jazz Konservatoriet ligger.

Hassinens mål är att utveckla Genelecs hemmaljudssektor med högtalare som tidigare bara tillverkades för professionellt bruk. Hans åsikt är att musikälskare förtjänar bättre än undermåliga små in ear-hörlurar, och att högtalare från Genelec är oöverträffade när det kommer till kvalitet. Han tillägger att en stor del av företagets försäljning i Finland redan kommer från hemmaljudssektorn, där enheterna inte bara tillverkas för att spela upp ljud utan för att återge det på riktigt samt tillföra vacker estetik i hemmet. Även den allra minsta, färgglada högtalaren tillverkas med samma teknik som Genelecs lösningar för professionellt bruk.

”Ju mindre högtalaren är, desto enklare är det att integrera den i hemmet”, förklarar han. ”G- och F-serierna är designade specifikt för hemmet och lanserades 2010. Människor som värdesätter kvalitet anser att våra produkter är en utmärkt investering.”

I sann Genelec-anda arbetar Hassinen även hårt med att hitta nya exportmarknader. ”Steg för steg får vi jobbet gjort”, menar han. ”Det här företaget har aldrig varit ute efter snabba affärer eller impulsiva beslut – vi jobbar långsiktigt. Man måste skapa goda relationer med rätt människor. Distributörerna och återförsäljarna spelar en viktig roll och vi har goda relationer med dem.”

Tomi Hassinen är också musiker, precis som många andra i företaget. För honom är det omöjligt att dra en tydlig gräns mellan jobb och fritid. En tredjedel av hans arbetstid går åt att resa till olika mässor. När han kommer hem kopplar han av i sitt hemmabiorum där ljudet kommer från välbekanta högtalare.

”Att titta på filmer och lyssna på musik i dem är ett rent nöje. Det är också väldigt nyttigt att faktiskt uppleva de produkter man representerar”, förklarar han.

Hassinens första erfarenhet av Genelec-högtalare ägde rum för runt 20 år sedan. ”Jag spelade upp min egen inspelning. Det var verkligen spännande! Jag lyssnade och tänkte ’vänta lite, här finns det massor av detaljer jag inte hört innan!’ Det fick mig att öppna både ögon och öron.