VD Siamäk Naghian

Det var en arbetsintervju som Siamäk Naghian aldrig kommer att glömma. 2004 arbetade Siamäk (D. Sc.) på Nokia. Han ansökte om positionen som forsknings- och utvecklingschef på Genelec eftersom han länge hade velat hitta ett jobb i närheten av hans frus och svärföräldrars hem. Han hade växt upp omgiven av naturen i Iran, så sjöarna och skogarna i Savolax kändes bekanta. Han hade letat efter platsannonser i området och hans stora intresse för konst och musik väckte intresset för Genelec som är ett företag som kombinerar kultur med teknik.

”Jag hade aldrig tidigare upplevt en sådan atmosfär vid ett teknikföretag”, minns han. ”Vi pratade om människor och kultur. Den tysta, skäggiga mannen mitt emot mig tittade på mig eftertänksamt. Jag förväntade mig att få svåra frågor men han frågade inget – han bara lyssnade noggrant. Till slut frågade jag honom om han hade något han ville fråga mig om och den skäggige mannen sa nej. Jag blev förbluffad.”

Siamäk Naghians första möte med Ilpo Martikainen fortsatte med en tur till Genelecs hörsal, där Martikainen erbjöd gästen en unik lyssningsupplevelse. De två började direkt ett engagerat samtal om musik och konsten att lyssna.

”Jag tänkte att detta känns som hemma. Jag var säker på att jag kunde se mig själv arbeta på det här fantastiska företaget. En djup relation uppstod direkt.”

Ilpo Martikainen blev både en god vän och en ovärderlig mentor till Siamäk Naghian. Naghian berättar om hur han förlorade något viktigt när han lämnade sitt hem och sin familj och hur Ilpo bidrog till att fylla den tomheten. ”När du lämnar ditt hemland och din familj måste du bygga en ny identitet och anpassa dig till en ny verklighet. Därför blir människorna som du möter på den resan otroligt viktiga.”

Under den minnesvärda arbetsintervjun funderade Naghian på om de kulturellt väl insatta personerna på Genelec hade någon koll på affärsvärlden. Han kom dock snart att förstå Ilpos otroliga känsla för detaljer, Ritvas koll på varenda siffra på ekonomiavdelningen och Topis djupa och mångsidiga tekniska kompetens. Alla tre kompletterade varandra och resultatet var en harmoni som kändes som ett perfekt musikstycke för Naghian.

Teamet hade den intressanta kombinationen av djup kulturell insikt och ekonomiskt skarpsinne. Båda sidorna var lika viktiga i grundandet och utvecklingen av Genelec.

”Det viktigaste för en ledare är att ha en stark personlighet och självbild”, menar Naghian. ”Då kan hen vara en bra förebild, bidra till teamet och ta itu med stora utmaningar.”

Han tillägger: ”Som Ilpo en gång sa: Genelecs varumärke är inget som man fastställt en gång utan något som utvecklats utifrån dess värderingar. Varumärkets värderingar är så mycket större än omsättningen. Det är ett vackert företag. Jag är glad och otroligt tacksam över att kunna bidra med det jag tycker är viktigt.”