Designern Harri Koskinen

”En högtalartillverkares dröm är att designa en högtalare i formen av ett klot. På det sättet kan ljudvågorna flöda fritt. En rektangel med rundade hörn är optimal för det akustiska utrymmet.”

Designern Harri Koskinen tittar på sin första design för Genelec – 6040A – i sin studio i Helsingfors. Rummet är fyllt av ikoniska produkter som den mångsidiga designern skapat, såsom bordslampan Block Lamp från MoMas kollektion, en glaskollektion för Iittala och studiosoffan Sofabed. Koskinen har fått många framstående utmärkelser. En av de viktigaste är Torsten och Wanja Söderbergs pris 2009, världens främsta designpris.

”Den här högtalaren är skulpturlik. Den ser mjuk ut och är lite ’knubbig’, och den plastiska designen fascinerar. Det finns även en strävan efter klarhet och en stilren form.”

Koskinen förklarar hur förstärkaren i 6040A finns i stativet som är en integrerad del av designen. Den okonventionella lösningen för Genelec gör att tyngdpunkten hamnar längre ner och elementen får mer utrymme i kabinettet.

Harri Koskinen träffade Ilpo Martikainen 1999. ”Ilpo var skärpt. Han insåg att utmaningen var att få Genelec-högtalare att sticka ut från mängden. Även om kvaliteten var otroligt hög såg produkterna ut precis som alla andra högtalare. Vi kom fram till att det var värt att fundera på våra alternativ. Ilpo förklarade för mig hur akustik fungerar på ett väldigt bra sätt.” Genelec hade använt formgjutet aluminium i en tidigare modell. ”Jag såg en möjlighet där eftersom det är ett mycket bra material för högtalarkabinett. Det är enkelt att forma och är samtidigt väldigt styvt, vilket innebär att det inte ger så mycket resonans.”

Idén om att lansera en helt ny form för monitorhögtalare från Genelec mötte ett visst motstånd i företaget då man undrade vad reaktionerna utifrån skulle bli. Med tiden kom dock den rundade formen att accepteras, inte minst för den enastående akustiska kapaciteten den gav. År 2000 bjöds Harri Koskinen in att göra sin första designutställning i Tokyo. Ilpo Martikainen var exalterad: de nya monitorhögtalarna måste få komma med! ”De kunde inte användas än, men de ställdes ut för estetikens skull”, minns Koskinen.

Genelec 6040A lanserades 2002. Den presenterades i många internationella designpublikationer och dess framgång ledde till ett fortsatt samarbete mellan oss. 8000-serien lanserades 2004 och subwoofern 5040 som designats av Koskinen vann priset Fennia Prize Grand Prix 2009.

Under våren 2017 lanserade Genelec en ny familj av koaxiala trevägshögtalare under namnet The Ones. Återigen belönades Harri Koskinens avancerade design med Fennia-priset.

”Estetik, etik och miljövänlighet är saker jag alltid tänker på”, säger han. ”Produkten är välutformad och gjord för att hålla riktigt länge.”

Koskinen hittar oändligt med inspiration i samband med utformandet av nya idéer. ”När vi börjar designa en ny produkt är det otroligt viktigt att förstå vad det är vi ska göra och varför. Designprocessen för en ny produkt går ut på att väga olika alternativ utifrån på dessa frågor.”

Musiken tar upp en stor del av Harri Koskinens fritid – en mycket viktig del i hans arbete med att förstå och designa högtalare.