Ari Varla

Ari Varla, långvarig chef och forskare inom elektroakustisk design på Genelec, gick bort efter en lång tids sjukdom i Idensalmi, Finland, den 22 augusti 2008. Ari Varla föddes den 1 augusti 1956 i Tammerfors, Finland. Han tog masterexamen i elektroteknik från Tammerfors universitet 1987 och började jobba på Genelec redan på 1980-talet under studietiden. Han arbetade på Genelec under hela sin karriär. Han var en av de viktigaste medarbetarna på Genelec.

Företaget hade inte varit detsamma utan hans ovärderliga bidrag. Han hade en central roll i att designa de flesta av Genelecs produkter, sammantaget över 60 högtalarsystem för professionellt bruk, varav de flesta fortfarande tillverkas.

Ari Varla var en av de bästa och mest erkända experterna inom högtalardesign. Hans banbrytande arbete med vågledarkonstruktionen, kallad DCW, började under tidigt 1980-tal och har lett till att den erkänts globalt som en viktig del av modern design av flervägshögtalare för professionell ljudproduktion. Han hade även en central roll när det kom till den tekniska utvecklingen som ledde till konceptet LSE-kabinett med låg distorsion för subwoofers. Han innehar flera patent och har publicerat många vetenskapliga artiklar om högtalardesign.

Ari inspirerade oss alla på Genelec under många år. Trots sin svåra sjukdom valde Ari att fortsätta arbeta intensivt med design av nya högtalare så länge han orkade, vilket visade att akustik och högtalardesign verkligen var ett kall för honom. Han var en stark förespråkare av att alltid använda de bästa tekniska standarderna när det kom till högtalardesign. Han strävade alltid efter att åstadkomma innovativ och kreativ design utifrån akustiska principer. Hans expertområden var omfattande – från konceptdesign av element och högtalarsystem till optimering av tillverkningsmetoder och verktyg. Han arbetade metodiskt och systematiskt, och hans stora kunskaper och utomordentliga intuition när det kom till akustik har inspirerat flera generationer av unga ljudtekniker som hade privilegiet att ha honom som chef. Hans princip om att maximera systemets övergripande kvalitet och de metoder han använde för att uppnå detta är djupt inbäddade i Genelecs tekniska förfaranden.

Ari hade de förmågor och kompetenser som krävdes för att designa alla aspekter i den elektroakustiska kedjan för aktiva högtalare – från den elektroniska filtreringen och signalbearbetningen till slutstegets funktioner och uppbyggnad av elementen och deras kabinettsystem. Ari var även otroligt skicklig på att manuellt tillverka avancerade elektroakustiska prototyper och använda olika typer av material.

Detta kunde man även märka på hans fritidsintressen som bestod av att restaurera BMW-bilar, fiskeutrustning och elgitarrer, särskilt gamla rörförstärkare till gitarrer som han var känd för att vara expert på. Förutom att spela gitarr var Ari intresserad av fiske och astronomi. Han hade alltid sin fiskebåt redo för att åka ut på de lokala sjöarna eller till de mer avlägsna floderna i Lappland för laxfiske. Han gillade att laga god mat med familj och vänner. När det kom till astronomi designade han och byggde ett eget Dobsonian 20"-teleskop som han förvarade i bakluckan på BMW:n när han åkte ut för att observera himlen.

Ari hade mycket humor och såg ofta det roliga i många svåra situationer. Han kom ofta med skarpsynta kommentarer om allt mellan himmel och jord. Det fanns inget samtalsämne som han inte kunde hitta en spännande eller humoristisk vinkel på som han delade med sig av vid lunchbordet, och alla som kände honom minns hans fantastiska skratt.

Även om vi hade vetat om hans cancer en längre tid gick den sista tiden av sjukdomsförloppet väldigt snabbt och hans familj, vänner och alla på Genelec, såväl som många samarbetspartner världen över, lämnades plötsligt i stor sorg och saknad efter Aris bortgång.

Ari Varla var medlem i AES.

Bild av Mauno Hämäläinen, Savon Sanomat 1981